onsdag 10. april 2013

Giftstoffer i hermetikk

Leser at Forbrukerrådet og NRKs Forbrukerinspektørene har testet hermetikk. To personer spiste bare hermetisert mat i to dager, og etter bare 24 timer økte konsentrasjonen av det (sannsynligvis) hormonforstyrrende stoffet bisfenol A (BPA) i urinen med over tusen prosent.

Dette er jo urovekkende. Jeg spiser ikke så mye hermetisert mat selv, men desverre er ikke hermetikkbokser den eneste matemballasjen som inneholder BPA. Mye plastemballasje, samt skrukorker inneholder BPA. BPA er et kjemikalie som gjør plastikk hard. Det har blitt brukt i årevis til emballasje, leker og andre husholdningsprodukter, også de som er i direkte kontakt med mat og drikke. Der med får du i deg litt mer enn du var ute etter. BPA brukes også mye i kosmetikk - tenk på det neste gang du smører deg med hudkrem...

Selv om man velger økologiske og "rene" produkter, kan man altså risikere å få giftstoffer med på kjøpet gjennom emballasjen. Det er for meg ingen tvil om at trengs et strengere regelverk for hva emballasje skal kunne inneholde!

At BPA brukes i emballasje var ingen nyhet, men slike tester som FBI og Forbrukerrådet nå har gjort, belyser det så enkelt og med så store bokstaver at vi kan håpe det ikke lar seg ignorere. Flere land i Europa har forbydd bruka av BPA i produkter til barn under 3 år, men bare Frankrike har gått så langt som til et totalforbud. I Norge fins ingen forbud.

Hvordan i helsike skal man vite om man kjøper produkter med BPA?
Jeg har hvertfall byttet ut Imsdal-flaska som drikkeflaske med en drikkeflaske fra Camelbak, som er dokumentert fri for BPA. Emballasje som er fri for BPA oppgir gjerne det, men produkter med er ofte ikke merket.

Drikkeflasker fra Camelbak er uten BPA


Les mer hos NRK
Les mer hos Forbrukerrådet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentaren din!