søndag 7. juli 2013

Lindapindas underbukser og andre buskevekster

Gleden var stor da jeg oppdaget at Lindex selger truser og undertøy i økologisk bomull!

Ikke mye mer å si om det, bare sprer ordet: LINDEX SELGER TRUSER I ØKOLOGISK BOMULL!!

Øko-truser!
Hva som er så bra med økologisk bomull, sier du?
Jo: Bomullsproduksjon er den produksjonen i verden som bruker mest sprøytemidler, den står for eksempel for 25 % av all sprøytemiddelbruken mot insekter i verden, samt 11 % av sprøytemiddelbruken mot plantesykdommer. Dette er en enorm belastning for miljøet, for ikke å snakke om sprøyerestene du finner i ferdig bomull - du vet, de bomullsplaggene du går med rett mot huden.

Kilder som WHO, FAO og IAASTD angir at ca. 3 millioner mennesker blir akutt forgiftet av sprøytemidler årlig hvorav 18.000 til 22.000 dør. Over 90% av tilfellene finner vi i utviklingsland.

Ja, for det er i u-land at bomull helst dyrkes, og her brukes også pestesider som for lengst er blitt forbudt i Vesten. For ikke å snakke om arbeidernes dårlige betaling og arbeidsmiljø når de risikerer liv og helse for å sikre oss billige t-skjorter. Eller, som i dette tilfellet, truser.
Beviset på bærekraftig valg

Økologisk bomullsproduksjon er 100 % fri for kjemikalier, og er derfor giftfri i produksjon.  I tillegg til at man ikke bruker kjemisk-syntetiske sprøytemidler, bruker man heller ikke kunstgjødsel, vekstregulerende midler eller kjemikalier for avløving. Sertifisert økologisk produksjon innebærer også mange etiske produksjonsprinsipper og mer rettferdig handel. Blant annet er bøndene med økologisk sertifisering sikret en merpris på mellom 20 og 50%, et viktig virkemiddel for å få flere over på økologisk produksjon.

Mer lesing i rapporten "Skitne klær". 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for kommentaren din!